Ziołowe pesto

Pesto można zrobić właściwie z każdych ziół. Może być z bazylii, pietruszki, kolendry, albo mieszane. Ja wykorzystałam trzy zioła, które miałam akurat w domu. Muszę przyznać, że wyszło niezłe 😉

FOT_5300p

Pesto can be made from any herbs. It can be basil, parsley, coriander, or mixed. I used three herbs that I had at home. I have to admit that it turned out nice;)

Przepis:

  • Szklanka zielonej pietruszki / A glass of green parsley
  • Szklanka mieszanki świeżych ziół: estragon, tymianek, bazylia / A glass of fresh herbs mixture: tarragon, thyme, basil
  • Pół małej czerwonej cebuli / Half a small red onion
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • 3 łyżki oliwy z oliwek / 3 tbsp of olive oil
  • 1 łyżeczka cytryny / 1 tsp of lemon
  • 1/2 łyżeczki octu winnego / 1/2 tsp of wine vinegar
  • Sól i pieprz / Salt and pepper

Wszystkie zioła i pietruszkę umyć. Cebulę obrać. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i rozdrobnić. 

Wash all herbs and parsley. Peel the onion. Put all ingredients into a blender and crush.

 

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz